Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Sabancı Üniversitesi iş birliğinde yürütülen yenilikçi kara delik projesi, TÜBİTAK 2515-COST Ar-Ge Programı kapsamında 3 yıl süreyle desteklenmeye hak kazandı.
DAÜ’den verilen bilgiye göre, Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün’ün yurtdışı araştırmacısı olarak katkı vereceği proje, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi araştırmacısı Dr. Beyhan Puliçe’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.
“Symmergent Kütleçekimi Çerçevesinde Manyetik Yüklü Kara Deliklerin Geometrik ve Termodinamik Analizi” adını taşıyan proje, kara deliklerin yapısını “Symmergent Kütleçekimi” modeli üzerinden incelemeyi amaçlıyor.
Temel bilimler alanında Türkiye’nin Avrupa araştırma alanına entegrasyonunu güçlendirmeyi amaçlayan COST programı tarafından desteklenen proje, kütleçekimi ile kuantum fiziği arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik bilimsel katkılar sunmayı hedefliyor.



