İnsan Hakları Derneği, BM ve AB’nin, Rum yönetiminin 60 yıllık uzlaşmazlığını göz ardı ederek, “federasyon” temelinde ısrarlı bir çözüm arayışının, tarafsız ve adil bir anlaşma için zemin olamayacağını kaydetti.

Dernek, yazılı açıklamasında, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir ortağının, tapusunu alırken, diğer ortağını ambargo ve izolasyon baskıları altında tuttuğu bir görüşme sürecinde, yalnız Rum'un kabul edebileceği bir çözümü Kıbrıs Türkü'ne empoze edeceğini belirtti.

Yeşil Barış Hareketi’nden Biyolojik Çeşitlilik Günü mesajı: “Biyoçeşitlilik kıyametini durdurmalıyız”
Yeşil Barış Hareketi’nden Biyolojik Çeşitlilik Günü mesajı: “Biyoçeşitlilik kıyametini durdurmalıyız”
İçeriği Görüntüle

BM ve AB’ye, Kıbrıs’ta adil çözümün, uluslararası anlaşma ve hukukun bir gereği olduğu gerçeğini görme çağrısı yapan Dernek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, “KKTC’deki sözde Rum mallarını gasp edenlerin cezalandırılması” için başlatılan hukuk hareketinin de uluslararası hukuk ve anlaşmaları yok saymak olduğunu kaydetti.

KKTC’de, Taşınmaz Mal Komisyonu kurulmasına ilişkin AİHM kararlarına aykırı bu girişimin, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir anlaşma yapılamayacağını gösterdiğini ifade eden Dernek, BM ve AB’nin, Kıbrıs’ta “İki devlet” seçeneğinden başka bir çözümün olamayacağını kabul etmesi gerektiğini dile getirdi.