Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından dün kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu, Rum basınında geniş yer buldu.

Rum basını, Avrupa Parlamentosu’nun dün onayladığı Türkiye raporunun yanı sıra AKEL’in açıklamasına da yer verdi.

Fileleftheros gazetesi “AP Türkiye İlerleme Raporunu Onayladı ve Erdoğan’ın İşgal Altındaki Topraklara Yönelik Ziyaretini Kınadı-AB’ye Katılım Buzlukta Muhafaza Ediliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin AB katılımı sürecinin muhafaza edileceğini ancak bunun ne kadar süreceğinin bilinmediğini yazdı.

Avrupa Parlamentosu’nun, rapor kapsamında demokratik standartların kötüleşmeye devam ettiğine kanaat getirdiğini yazan gazete Avrupa Parlamentosu’nun, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretini kınanması yönündeki sözlü değişikliği de kabul ettiğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın AP üyelerinin girişimiyle, Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor'un sunduğu sözlü değişiklik kapsamında, Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesinin aksine, daimi bölünmesini amaçlayan tek taraflı faaliyetlerin de kınandığını belirten gazete, sözlü değişiklikte, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti ile birlikte “provokatif” olarak nitelendirilen açıklamalarının da kınandığını yazdı.

Habere göre, AP raportörü Amor, oylamadan önce düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, AB’nin Kıbrıs’ı desteklediğini belirterek, Türkiye’nin iki devletli çözümde ısrarının işgal altındaki toprakları Türkiye’nin bir parçası yapacağını iddia etti.

Bir gazete tarafından “Türkiye’nin tehditlerinden” raporda bahsedilmemesinin sorulması üzerine Amor, raporun hiçbir zaman “Kıbrıs” için addedilmediğini, bunun Türkiye ile ilgili olduğunu söyledi.

Amor açıklamasında, ayrıca her zaman iki kesimli, iki toplumlu federal çözüm olan BM zeminini savunduklarını da dile getirdi.

Haravgi gazetesi, Avrupa Parlamentosu raporuna ilişkin haberi “Türkiye’nin Katılım Süreci Donmuş Kalıyor” başlığıyla aktarırken, Alithia gazetesi ise, “Fiyasko Olmaksızın Karar Geçti” başlığını kullandı.

-AKEL’den açıklama

Haravgi gazetesine göre AKEL açıklamasında, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye İlerleme Raporunun apaçık bir çelişki içerdiğini, bununla birlikte DİSİ, DİKO ve ELAM’ın tutumu konusunda soru işaretlerinin bulunduğundan söz etti.

AKEL, raporda, bir yandan Türkiye’deki insan hakları ve demokrasi konusunda katı söylemlerin yer aldığını, diğer yandan ise Kıbrıs sorununa ilişkin güçlü ifadelerin yer aldığını, aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’nun “Kıbrıs’ın işgalinin, üzerinde mutabık kalan çerçeve temelindeki çözümle sonlandırılması gerekliliğine yönelik” taahhüdünü teyit ettiğini belirtti.

Bu görüşlerin raporda yer alması için çalıştıklarını ve rapora dahil edilmesinin başarıldığını belirten AKEL, diğer yandan ise “Bir işgal kuvveti olarak Türkiye’ye, bölgesel istikrar kapısı ve AB’nin önemli stratejik ortağı olarak yaklaşılmasında ısrar edilmesinin, Türkiye’nin NATO’daki rolüne vurgu yaptığını, böylelikle Türkiye’nin Avrupa savunmasına girişine hazırlık yapıldığını” savundu.

AKEL, bu nedenden dolayı AKEL’in rapor karşısında çekimser kaldığını ifade etti.

AKEL, DİSİ ve DİKO’nun ELAM ile Türkiye’nin AB üyelik sürecini nihai olarak sonlandırmak istediğini ancak bunun; Türk-Yunan ilişkilerinde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın yıllara dayalı stratejisine ters olduğunu belirtti.

AKEL ayrıca bu partilerin liderlerinin, tam olarak neyi desteklediğini de netleştirmesi gerektiğini ifade etti.

-Furlas ve Türk elçi koridorda tartıştı

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, DİSİ AP üyesi Lukas Furlas ile Türkiye’nin AB Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Avrupa Parlamentosu koridorunda tartıştığını ileri sürdü.

Gazete Türkiye’nin AB Büyükelçi Kaymakçı’nın, aynı zamanda Avrupa Halk Partisi üyesi Türkiye İlerleme Raporu Gölge Raportörü Isabel Wiseler-Santos Lima ile görüşerek, Lukas Furlas’ın sunduğu değişikliklerin ret edilmesini talep ettiğini yazdı.

Rum Basını:  “Türk Gemileri Yine Gidecek”
Rum Basını: “Türk Gemileri Yine Gidecek”
İçeriği Görüntüle

Türk Büyükelçi Kaymakçı’nın, Lima’yı objektif davranmamak ve Furlas ile hareket ettiği gerekçesiyle eleştirdiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Kaymakçı’nın görüşme öncesinde Lima’ya mektup göndererek Furlas’ın önerilerinin kabul edilmemesi yönündeki şikayetlerini dile getirdiğini belirtti.

Lima’nın Kaymakçı’nın taleplerini kabul etmediğini belirten gazete, Lima ile Kaymakçı görüşmesinden haberdar edilen Furlas’ın, Avrupa Parlamentosu genel kuruluna girişte, Kaymakçı ile karşılaştığını ve aralarında sözlü atışma yaşandığını ileri sürdü.

Habere göre Furlas, Kaymakçı’ya “Ülkenizin istediği iki devletli çözüm, iyi ki sadece Türkiye’nin tezidir, kendiniz söylüyorsunuz kendiniz dinliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Furlas, Kaymakçı’ya ayrıca “Eğer gerçekten, Türkiye’nin çıkarını değil de Kıbrıslı Türkleri düşünüyorsanız, garantiler ve işgal askerleri olmaksızın, bırakın ülkemizde özgürce yaşayalım” şeklinde konuştu.

Türk Büyükelçi Kaymakçı ise Furlas’a, “1963 yılında Kıbrıslı Rumlar tarafından Kıbrıslı Türklere yönelik etnik temizliğin yaşandığını bu nedenle Türkiye tarafından korunmaya gereksinim olduğunu” söyledi.

Furlas ise buna yanıt olarak ,“Kıbrıslı Türklerin sahip olabileceği tek korumanın, yerleşiklerle ve bölgenin İslamlaştırılması çabalarıyla Türkiye’nin kendisinin neden olduğu tehlikeler olduğunu” savundu.

Kaymakçı ise, “Türkiye’nin 1974 yılında Kıbrıslı Türkleri korumak için barış operasyonunu ileriye götürdüğünü” söylerken, Furlas buna yanıt olarak ise “Türkiye’nin yaptığı tek şeyin, işgal olduğunu” iddia etti.