Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) himayesinde gerçekleşen, "1'inci Uluslararası Türkiye Türkçesi Öğretimi Sempozyumu" GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde yapılan açılış törenin ardından başladı.

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Açılış törenine; Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE) Başkanı Prof.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, GAÜ Kurucu Rektörü ve KKTC Cumhuriyet Meclisi Demokrat Parti Milletvekili Serhat Akpınar, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Yurtsever, GAÜ Rektör Yard. Prof. Dr. Tülin Bodamyalı, GAÜ Rektör Yard. ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Selami Candan, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmet Çetin, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) Genel Sekreter Yard. Sayit Yusuf, Yunus Emre Enstitüsü Lefkoşa Şubesi Müdürü Abdullah Aktaş, GAÜ Genel Sekreteri Aylin Ayhan, GAÜ Rektör Danışmanı Celal Sakka başta olmak üzere; Yurt dışından gelen misafir akademisyenler, Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) çeşitli fakültelerinin dekanları ve akademik-idari kadrosu yanında öğrenciler de katıldı.

Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ev sahibi GAÜ Eğitim Fakültesi adına; Rahatsızlığı nedeniyle açılış törenine katılamayan GAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umay Türkeş’in yazılı mesajının okunmasıyla resmi olarak başladı.

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, sempozyumda, Türk dünyasının ortak dili ve kimliğinin korunmasına yönelik önemli tartışmalar yer aldı.

Sempozyum açılışında, birçok akademisyen ve uzman konuşmalar yaparak Türkiye Türkçesi'nin öğretimi, Türk lehçelerinin yaşatılması ve dil birliğinin önemi üzerinde durdu.

Rektör Prof. Dr. Serdar Yurtsever, Kıbrıs Türk halkının dili yaşatma konusundaki rolünü vurgulayarak, Tüm Türk dünyasına "Gelin, dilde birleşelim, geleceğimizi birlikte yazalım" çağrısında bulundu.

GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, sempozyumun sadece dil öğretimine değil, Türk kültürünün geleceğe taşınmasına da hizmet ettiğini belirtti.

Sempozyum paydaşı, Gazi Üniversitesi'nin Rektör Danışmanı Prof. Dr. Selami Candan, Türkçe'nin korunması yaşatılması ve aktarılmasının yalnızca bireysel değil, kurumsal ve toplumsal bir çabayı da gerektirdiğine dikkati çekti.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, üniversitelerin, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının öğretim programları, gayretleri ve özellikle televizyonların üzerinden Türkçe’nin, dünyada Türk kökenli olmayanlar arasında da hızlı yayıldığını belirtti.

Mağusa Kent Orkestrası, efsanelerin şarkılarını seslendirdi
Mağusa Kent Orkestrası, efsanelerin şarkılarını seslendirdi
İçeriği Görüntüle

Dil bilimci, Türkolog ve yazar; Günümüzde Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Başkanı, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Türkiye Türkçesinin yaygınlaşmasının, Birleşmiş Milletlerin (BM) resmi dilleri arasına girmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Etkinlik boyunca iletişim zorlukları, Türk dili ve lehçelerinin korunması, Türkiye Türkçesi'nin stratejik önemi gibi konular da ele alınırken, ilk oturumda akademisyenler, ortak Türkçenin oluşumu ve Avrupa’daki Türkoloji merkezleri üzerine bildirilerini sundular.

Sempozyumun, dil birliğini güçlendirme ve Türk dünyasında kültürel bağları pekiştirme adına önemli bir girişim olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Sempozyumun açılış töreninde konuşmaların bitiminde, teşekkür plaket takdimi sonrası; Birinci günün ilk oturumuna geçildi.

Prof. Dr. Fikret Türkmen'in başkanlığını yaptığı birinci oturumda; Prof. Dr. Ayşe İlker “Ortak İletişim Diline İdeolojik Bir Bakış”, Prof. Dr. İsmet Çetin “Ortak Türkçe'nin Teşekkülü ve Türkiye Türkçesi Öğretimine Stratejik Bir Bakış” ve Prof. Dr. Aygül Hacıyeva da “Avrupa'da Türkoloji Merkezleri ve Çağdaş Türkoloji'nin, Türkçe'nin Öğretilmesinde Temel Görevleri” başlıklarını taşıyan bildirilerini sundular.