banner13
Öne Çıkanlar Doğal Afetler Ajansı Örgüt KKTC merkez Giriyor Mississauga
banner5

Bu haber kez okundu.

KİÜ Öğr.Gör.Kübra Küçüktepe “Romatizmanın Farkına Varın, Geç Kalmayın “
banner11

KİÜ Öğr.Gör.Kübra Küçüktepe “Romatizmanın Farkına Varın, Geç Kalmayın “

Öğr.Gör.Kübra Küçüktepe 12 Ekim Dünya Artrit günü amacının romatizma ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkındaki farkındalığı artırmakta önemli olduğunu belirtti.

Küçüktepe, Artrit yani halk arasında Eklem Romatizması olarak bilinen hastalığın eklemlerin iltihabi bir hastalığı olduğunu dile getirdi. Artrit ileri yaşlarda görülebildiği gibi daha erken yaşlarda da görülebilmektedir. Eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, sabah eklemlerde sertlik olması, genellikle sabahları daha belirgin bel ağrısı ve tutukluk hali, el parmaklarında soğukta morarma, beyazlaşma, cilt altında bezeler, güneşte ciltte aşırı duyarlılık ve yaraların oluşması ,ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik,güçsüzlük, merdiven inip çıkamama, oturup kalkamama ve kaslarında ağrı, ağızda yara çıkması, genital bölgede yara,gözlerinde sık sık iltihaplanma (Üveit),tekrarlayan karın ağrıları,ağız-göz kuruluğu, açıklanamayan ateş ,açıklanamayan kilo kaybı,açıklanamayan deri döküntülerinin olması romatizmal hastalığın belirtileri olabileceğine dikkat çekti.

Öğr.Gör.Kübra Küçüktepe en çok görülen romatizmal hastalıklar olarak; romatoid artrit (iltihaplı romatizma), osteoartrit (eklemlerde kireçlenme),), ankilozan spondilit (Genellikle omurgayı tutan ağrılı, ilerleyici bir kronik romatizmal hastalık) , Behçet hastalığı (Ağızda ve cinsel bölgede ağrılı ülserler (yaralar; aftlar), göz iltihabı (Üveit) ve deri bulguları görülen) , ailesel akdeniz ateşi (Birkaç ayda bir tekrarlayan ve birkaç günde kendiliğinden sona eren karın ağrısı, ateş, göğüs arısı, eklem ağrısı ve şişmeleri) , akut romatizmal ateş (Özellikle çocuk ve gençlerde ortaya çıkan (Beta Mikrobu) sebebi ile üst sonlum yolu enfeksiyonunu takiben gelişen, eklemler, kalp zarı ve kası, beyin gibi organlarda tutulum yapabilen) , SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUS (genellikle genç – orta yaşlı kadınlarda yüzde güneşe maruz kalmakla artan kızarıklar, eklem ağrısı ve şişmesi, ateş kilo kaybı, akciğer-kalp zarında sıvı birikmesi, anemi, böbrek ve diğer organlarda tutulum yapabilen bir hastalık ) görülmekte olduğundan bahsetti.

Ayrıca Küçüktepe, Dermatomiyozit (kaslarda zayıflama, güçsüzlük, deride kızarıklıklar, akciğer tutulumu); Erişkin Başlangıçlı stil Hastalığı (özellikle akşamları artan ateş, deri döküntüsü ve bazen ciddi organ tutulumları.); Vaskülitler (çok çeşitli ve türde olup damarlarda iltihaplanma ve bunun sonucunda organlarda fonksiyon bozukluğu ) gibi hastalıklarında karşımıza çıkabilecek diğer romatizmal hastalıklar olduğuna değindi.

Küçüktepe , cümlelerine son verirken eğer bireyler kendilerinde buna benzer sorunlar gördüklerinde muhakkak alanında uzman bir hekim tarafından kontrole gitmeleri gerektiğini, zamanında tedavi edilmezse eklemlerde ve iç organlarda kalıcı sakatlıklara neden olunabileceğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.