banner13
Öne Çıkanlar İsveç Tokat Lefkoşa Yaşam Chelsea
banner5

Bu haber kez okundu.

KİÜ Mühendislik Dekanı Prof.Dr. Atun: “Adaların kıta sahanlığı hakları yok”
banner11

KKTC İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, Yunanların, Akdeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye’nin haklarını gasp edip bir akarsu genişliğindeki alana hapsetmelerini “trajikomik bir Helen tiyatrosu” olarak nitelendirdi. “Bu oyunun sonunun, onların yazdığı gibi bitmeyeceği açık” diyen Atun, Türkiye’nin, herkesin hakkını koruyan bir formül arayışı içinde olduğunu vurguladı.

Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yorumladı.

Yerel bir gazeteye demeç veren Atun, Yunanistan’ın arkasına Batılı Devletleri alarak Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını gasp etmeye çalıştığını zaten Yunanistan’ın tarihinde Türkleri yenerek toprak kazandığı bir savaşın olmadığını söyledi.

Yunanistan’ın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, Türkiye’nin yaklaşık 780 bin kilometrekarelik kıta alanını yok sayıp, en büyüğü 10 kilometrekare olan birkaç ada üzerinden Türkiye’yi Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca uzanan karasular içine hapsetme girişimlerinin hakça olmadığı belirten Prof Dr. Ata Atun, bunun uluslararası hukuka da uymadığını ifade etti.

Türkiye’nin, Karadeniz’de kıyıdaş ülkelere teklif ettiği ve kıyıdaş ülkelerin tümünün de onaylayarak imzaladığı “Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması-MEB” ile “Deniz Yetki Alanları Anlaşması-DYA” benzeri bir anlaşmayı Doğu Akdeniz ve Ege Denizine kıyıdaş ülkelere teklif ettiğini anımsatan Atun, Türkiye’nin, “bir araya gelelim, herkes için kabul edilebilir herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım” çağrısı yaptığına dikkat çekti.

Mısır-Yunanistan işbirliğini de yorumlayan Atun şunları söyledi: “Mısır’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaptığı anlaşmada ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ kayıpları çok fazladır. Mısır Devlet Başkanı Mübarek döneminde, bir takım kişisel ve ailesel menfaatler karşılığı 2003 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzalanmış olan MEB Anlaşmasında 21 bin 500 kilometrekare (Kıbrıs adasının tümünün 2 mislinden fazla) ve Yunanistan ile yaptığı anlaşmada da 15 bin kilometrekare, toplamda 36 bin 500 kilometre kare (Kıbrıs adasının tümünden 4 misli fazla) deniz yüzeyi alanı ile deniz dibi alanındaki tüm zenginlikleri kaybetmiştir.

Mısır’ın Yunanistan ile geçen hafta içinde imzaladığı anlaşmanın uzun ömürlü olmayacağı ve bu kayıplarını geri almak için uzun vadede Türkiye ile 1958 ve 1960, I. ve II. Deniz Hukuku Konferansı içeriğince yeni bir anlaşma yapacağı doğru bir öngörü olacaktır.”

“Adaların kıta sahanlığı hakları yok”

Yunanistan ve Mısır arasındaki anlaşmayı, “AB ve ABD’nin zorlaması” olarak nitelendiren Prof. Dr. Ata Atun, bunun hak temelli değil, siyasi bir anlaşma olduğunun altını çizdi. “Uluslararası deniz hukukunda bu anlaşmanın temel unsurlarının en ufak bir karşılığı yok. Mısır’ın esas aldığı adalar zinciri Yunanistan kıta sahanlığının devamı gibi kabul edilmekte. 1982 yılında kabul edilen III. Deniz Hukuku Konferansı sonuçlarına göre bu adaların kıta sahanlığı hakları yok. Yunanistan, İtalya ile MEB anlaşması yaparken bu adaların hakkı

olmadığını bilerek, ona göre imza atmış ve anlaşma yapmıştır. Mısır ile anlaşma yaparken adaları öne sürmüş, ABD’nin de baskısıyla bu iddiasını Mısır’a kabul ettirmiş, arkasına ABD’yi alarak Mısır’ın haklarını gasp etmiştir” diyen Atun, Oruç Reis gemisi ile başlayan faaliyetlerin önemine dikkat çekti.

“Trajikomik Helen tiyatrosu”

Atun sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin, kardeş ülke KKTC, Güney komşusu Suriye, kıyıdaş ülkeler Lübnan, İsrail ve Mısır ile karşı komşu Libya ile çok yakın bir zamanda Doğu Akdeniz’i şekillendiren bir anlaşmayı ortaya koyacağı ve karşılıklı imzalar ile Doğu Akdeniz’in yeniden şekilleneceği, deniz alanlarının yeniden hakça belirleneceği günler çok uzakta değil. Yunanların, Akdeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye’nin haklarını gasp edip bir akarsu genişliğindeki alana hapsetmeleri ise trajikomik bir Helen tiyatro oyunu. Bu oyunun sonunun, onların yazdığı gibi bitmeyeceği açık.''

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.