banner13
Öne Çıkanlar İskele Mandıralar DEvİş Zacharias Evripidou naylon poşet Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı
banner5

Bu haber kez okundu.

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazlı Melis Misyağcı yazdı:
banner11


Koronavirüsten korunmanın ve pandeminin biterek eski hayatlarımıza dönmenin tek koşulu toplumsal bağışıklığın sağlanmasıdır. Bu amaçla koronavirüsle savaş kapsamında üretilen aşıların Türkiye’ye ve Kıbrıs’a gelme süreci tamamlanmış ve aşılama çalışmalarının başlaması için girişimler başlatılmıştır. Aşılara etkililik ve güvenlilik sonuçları ışığında acil kullanım onayının verilmesinin ardından, ivedilikle AB’den KKTC’ye gönderilecek aşının yanı sıra, Türkiye tarafından KKTC’ye 20 bin doz Sinovac aşısı gönderilmiştir.  Sinovac aşısı 28 gün arayla iki doz şeklinde uygulanacaktır. Soğuk zinciri korumak adına ise aşılarının muhafaza edilmesi için gereken alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca aşılamanın 15 Ocak tarihinden itibaren öncelikle sağlık profesyonellerinin ve huzurevinde yaşayan yaşlı bireyleri kapsayacağı belirtilmiştir. KKTC’de aşılamaların yapılacağı primer yerler Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi, Lefkoşa Acil Durum Hastanesi  ve diğer sağlık merkezleri olarak belirlenmiştir. Türkiye’de ise Bilim Kurulu tarafından başlıca risk grupları belirlenmiş ve aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlandığı açıklanmıştır. Bu kapsamda 100.000 üstünde bireyin aşılandığı belirtilmiştir.
Aşılama, pandeminin eradike edilmesi adına ve koronavirüse karşı mücadelede büyük bir adımı oluşturmaktadır. Bağışıklama ile hastalığın bulaşmasının azalması ve ölümlerin önüne geçilmesi, aşılamanın öneminin bir kez daha altını çizmektedir.

Kıbrıs İlim Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğretim Görevlisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.