banner13
Öne Çıkanlar İsveç Tokat Lefkoşa Yaşam Chelsea
banner5

Bu haber kez okundu.

Ersin Tatar: “Kapalı Maraş’la ilgili süreç, 46 yıl sonra bana nasip oldu”
banner11

Başbakan Ersin Tatar, NTV Lefkoşa temsilcisi Selim Sayari’nin sorularını yanıtladı.

Maraş bölgesinin oldukça değerli olduğunu, 1974 öncesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” GSMS’nin yarısını oluşturduğunu ifade eden Tatar, “Ancak o dönem Türkler dışlanmıştı. 1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle kendi devletimizi kurduk ve Maraş KKTC sınırları içerisine alındı. Şu an Maraş’ın kapalı kısmı, bizim topraklarımız içindedir. Başkasının toprağına girdik diye bir durum yok” şeklinde konuştu.

“46 YIL SONRA BU SÜREÇ BANA NASİP OLDU”

Kapalı Maraş’ın bir kısmının ziyarete açılmasının, KKTC yönetiminin böyle bir sürece girmesinin oldukça doğal olduğunu belirten Tatar, “46 yıl sonra bu süreç bana nasip oldu” ifadelerini kullandı.

“EVET, İRADE LEFKOŞA’DA AMA…”                             

Tatar, “Evet, irade Lefkoşa’da ama biz Kıbrıs’ta yaşıyoruz, neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz” diyerek, KKTC ile ilgili uluslararası toplumdan gelen tepkileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin göğüslediğini, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda adım atılmasına destek verdiklerini açıkça ifade ettiğini kaydetti.

“ULUSLARARASI HUKUKA TERS DÜŞECEK BİR DURUM YOK”

“Burada tarihi bir olaya imza attık” diyen Tatar, “Bizim esas amacımız, o güzel sahili, park ve kamusal alanları insanlarımızın kullanımına açmak. Bölge yavaşça temizleniyor. Taşınmaz Mal Komisyonu marifetiyle; Rumlara, İngilizlere, yabancılara mallarının iadesini sağlayacağız. Uluslararası hukuka ters düşecek bir durum yok. BM kararlarına ters düşmemek adına dikkatli adımlar atıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE UYUM İÇİNDE ÇALIŞMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Kıbrıs’ta yıllardır federal çözüm beklentisi olduğunu ancak federal temelde bir çözüm arayışında artık umut kalmadığını savunan Tatar, “Türkiye hükümeti ile uyum içinde çalışmayı çok önemsiyorum. Türkiye’nin desteği çok önemli” diyerek, Ankara’nın federal çözüm ile ilgili umut kalmadığına yönelik açıklamalarına destek belirtti.

Tatar, “Gerek Türkiye’yle uyum içinde çalışmak, gerekse de devletine sahip çıkan bir anlayışın eğmen olması gerek” şeklinde konuştu, Erdoğan’a, kendisine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

“CESARET EDEBİLİYOR OLMAM TEPKİLERE NEDEN OLDU”

Başta Kapalı Maraş açılımı olmak üzere atılan adımların, muhalefet tarafınca “seçim yatırımı” olarak değerlendirilmesi konusunu değerlendiren Tatar, “Bu eleştirileri gülümseyerek izliyorum. Ne kadar yürekten olduğumu herkes biliyor. Cesaret edebiliyor olmam, tepkilere neden oldu. İnandığım yodan hiç sapmadım, politikam sahiplenildi” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.