Geçtiğimiz gün tanıtım toplantısına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı ve büyük bir gösterişle özelliklerinin anlatıldığı Güzelyurt Soğuk Hava Deposu Entegre Tesisleri narenciye üreticisini memnun etmedi.

Başlangıç olarak 15 bin ton kapasite ile planlanan, 4 yıl içerisinde de 40 bin tona çıkacak kapasitesiyle hizmet vermesi beklenen tesise narenciye üreticilerinden tepki geldi.

“İHRACAT YAPILAMADIKTAN SONRA KAPASİTE ARTIRILSA NE OLUR?”

Üreticiler, soğuk hava depolarının kapasitesi artırılsa dahi aynı oranda sıkma tesislerinin de kapasitesinin artırılması gerektiğini belirterek “Yıllık 100-120 bin ton rekolte eğer ihracat yolu açılmaz veya pazar bulunamazsa üretim yapılması planlanan depo ve sıkma kapasitesi ile değerlendirilemez. Depolama uzun süreli olamayacağı için buradaki ürünün ya ihraç edilmesi ya da sıkıldıktan sonra konsantre olarak ihraç edilmeli. Aksi halde yine büyük çoğunluğu dalında kalıp yere dökülecek” dedi.

“CYPFRUVEX BAZI TÜCCARLARIN VE İHRACATCILARIN TEKELİNE TERKEDİLDİ”

GAÜ rektörü, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu'nu ziyaret etti GAÜ rektörü, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu'nu ziyaret etti

Cypfruvex’in belli başlı tüccarların ve ihracatçıların hegomanyası altına girdiğini belirten üreticiler “Kurum  asli görevi olan narenciyeye pazar bulma ve ihracat yapma yapma işini yapmıyor. Bu iş hükümetin büyük ortağının yandaşlarına devredilmiş, menfaat ve rant elde etmeleri sağlanarak tekelleşmeye gidilmesine sebep olmuştur. Üreticiler bu sene kendi alıcılarını bulmasına rağmen ürünlerinin gönderilmesine müsaade edilmeyerek büyük zarara uğratılmıştır. Bu yapı değişmediği sürece bu tesislerin ülkeye hiç bir katkısı olmayacaktır” şeklinde konuşarak sektörün asıl sıkıntısının yandaşçılık olduğunu belirttiler.

“YÖNETİM KURULU’NDAKİ BAZI İSİMLER KURUMA MAKİNE İTHAL ETTİREREK RANT SAĞLIYOR”

Cypfruvex’teki sorunun bununla da bitmediğini belirten üreticiler “Kurumda yaşanan başka sıkıntılar da var. Yönetim kurulu’nda bulunan bazı isimler kurumun ihtiyacı olan makineleri yasal olarak yapmamaları gerekirken kendileri üzerinden ithal ettirerek makamlarını kullanarak kendilerine rant sağlıyorlar. Yandaşçılık burada da baş göstermiş durumda” diyerek devletin her kurumunda olduğu gibi Cypfruvex’in de zora sokulduğunu, bununla beraber üreticinin de yönetimdeki beceriksizlikler yüzünden üreticinin de büyük zarara uğratıldığı yönünde tepkilerini belirttiler.