banner13
Öne Çıkanlar Zacharias Evripidou İskele Mandıralar DEvİş Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı naylon poşet
banner5

Bu haber kez okundu.

KİÜ'den Blok Zinciri Bilgilendirmesi
banner11

Block Chain ve olası uygulamaları hakkında Kuzey Kıbrıs, Türkiye ve diğer ülkelerden öğrencilerin eğitim almaları, vizyon sahibi olmaları, multi-disipliner çalışmalar yapabilmeleri için Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez Kıbrıs İlim Üniversitesinde derslerimiz açılıyor.

Block Chain, kısaca bilgi içeren bloklar zinciri olarak tanımlanabilir. Blockchain banka veya hükümet gibi bir üçüncü taraf aracı gerektirmeden para, mülkiyet, sözleşmeler, vb. öğelerin güvenli transferi için kullanılabilir. Blockchain diğer bir tanımlamaya göre bir yazılım protokolüdür. Ancak Blockchain'ler uygulama konusuna göre değişmekle birlikte, genel olarak bir block chain uygulaması; veritabanı, yazılım uygulaması, bazı bağlı bilgisayarlar, elektronik ve haberleşme sistemi, internet sistemi, diğer sistemler gibi çeşitli parçalardan oluşur. 

Günümüz itibarıyle Blockchain teknolojisini kullanan ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz; Amerika Birleşik Devletleri %39, Güney Kore %21, Çin %19, Japonya % 6, Avustralya %4, Tayvan %4, Diğer %7.

Block Chain uygulamalarının bir bakış açısına göre toplumu dönüştüren, değiştiren uygulamalar olduğu öngörülür. En genel anlamda Yeni Çağ’ın “hibrit felsefe”, “hibrit bilim” uygulamalarının bir örneği olarak dikkate alınabilir. Olası uygulama konuları fazla olmakla birlikte kısaca aşağıdaki şekilde belirtilebilir; sigorta: talep işleme, ödemeler: sağlık, tıbbi uygulamalar, dijital kimlik ve kimlik yönetimi, pasaport, doğum, evlilik, ölüm sertifikaları, emlak, seyahat, online reklamcılık, enerji endüstrisi, ekonomi, bankacılık, emlak, araba kiralama, sanal noter, akademik sertifikalar, bitcoin, dosya depolama, gizlilik yasaları… 

Son olarak, Block Chain teknolojileri aşağıdaki spesifik konuları etkin bir şekilde dikkate alır ve uygulamalarda bu hususları da gerekli ölçüde sağlar, ancak farklı uygulamalar için bu hususlarla ilgili hassasiyetler değişkenlik gösterebilir; Bu hassasiyetler; şeffaflık, aracıların kaldırılması, merkezileştirmenin kaldırılması, güven, güvenlik, çok çeşitli potansiyel kullanımlar, kolay erişilebilir teknoloji, azaltılmış maliyet, artırılmış aktarım hızı, gibi unsurlar söz konusudur.

KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 
DR. ÖĞR. ÜYESİ REFET RAMİZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.