banner13
Öne Çıkanlar İskele Mandıralar Zacharias Evripidou DEvİş naylon poşet Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı
banner5

Bu haber kez okundu.

BESLENMENİN GASTRONOMİ İLE İLİŞKİSİ
banner11

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Öğretim Görevlisi Uzm. Dyt. Zeynep Demir yazdı

Kıbrıs İlim Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Zeynep Demir, beslenme ve gastronomi ilişkisini şu şekilde ifade etti: Beslenme; büyüme ve gelişmenin sağlıklı ,verimli bir biçimde ; uzun süre yaşamak üzere gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birini yeterli miktarda sağlayacak olan besinlerin besin değerini yitirmeden, sağlığı olumsuz etkileyecek duruma getirmeden en ekonomik şekilde alıp, bunu kullanabilmemizi ‘‘beslenme’’ olarak tanımlamaktayız. Yaşamın evreleri incelendiğinde ise bireyin bedensel ve zihinsel yönden sağlıklı olması ve sağlığı devam ettirebilmesi ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olduğu belirlenmiştir.

Besin öğelerinin alımında; herhangi birisinin alınmadığında ya da gereğinden az veya çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellenmesi ve insan sağlığın olumsuz etkilendiği bilimsel olarakta ortaya konulmuştur. Yeterli ve dengeli beslenme için bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin farkında olup bireylerin ekonomik, sosyo-demografik faktörlerin yanı sıra sağlık ile olan ilişkilerini saptamakla birlikte bireylerin beslenme alışkanlıklarının neden ve sonuçlarını da anlamamızı önemli ölçüde etkiler. Bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için gereken değişikliklerin yapılabilmesi yanı sıra geliştirilebilmesi konusunda da yardımcı olacaktır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin geliştirilebilmesi için diğer bilimlerinde katkısı kaçınılmazdır. Gastronomiyi bu açıdan inceleyip bir sınıflandırmaya göre değerlendirirsek; uygulamalı gastronomi, teorik gastronomi, teknik gastronomi ve bilimsel gastronomi olarak dört gruba ayırabiliriz. Teorik gastronomi reçetelerin düzenlenmesini, teknik gastronomi üretimde kullanılan araç-gereçlerin üretimle ilgili süreci nasıl etkileyeceği, bilimsel gastronomi ise kullanılacak besinlerin değerlerini ve besin güvenliğini, uygulamalı gastronomi ise yiyeceklerin hazırlanması, yapılışı ve sunumu gibi farklı aşamaları kapsamaktadır. Bilimlerin gelişimi ve etkileşimi sayesinde, besin üretim ve tüketim aşamalarında bireylerin sağlıklı beslenmesinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının değişiminde de olumlu etkilerinden söz etmek mümkündür.

Kıbrıs İlim Üniversitesi 
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğr.Gör. Uzm.Dyt. Zeynep Demir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.